Cauta in baza noastra de date... (nu merge mereu corect)

muzicaok.blogspot.com

Acest blog este DoFollow! Nu faceti spam, comentati direct la subiect cu nume real, fiecare comentariu facut i-ti aduce un backlink daca ai site!

Despre Placa video NVIDIA Fermi


Cu ceva timp inainte de lansare, am scris mai multe articole despre NVIDIA Fermi, bazandu-ma pe informatii culese de pe Internet, in absenta unor informatii oficiale furnizate de NVIDIA sau a unui sample pentru a rula niste teste. La un moment dat, am oferit argumentele ce sustin ca chipset-ul este un esec.

Cu putin timp in urma, am avut ocazia sa testez si sa scriu despre ambele implementari ale lui Fermi. Rezultatele pe care le-am obtinut nu m-au facut sa imi schimb parerea despre noile unitati de procesare NVIDIA, insa asta nu inseamna ca produsul final este unul prost. Desigur, cele doua placi – GTX 470 si GTX 480 – sunt cam fierbinti si cam galagioase, consumand totodata cam multa energie, insa situatia nu este atat de grava precum s-a vehiculat. Ambele solutii ating in jocuri temperaturi apropiate de 95°C, insa daca sunt montate intr-o carcasa bine ventilata nivelul de zgomot nu are cum sa deranjeze in timpul rularii unui joc, care acapareaza cea mai mare parte a atentiei utilizatorului. O alta problema adusa in discutie este consumul de energie. Modelele NVIDIA consuma considerabil mai mult decat cele oferite de AMD, insa este putin probabil ca un utilizator care investeste 1500-2000 Lei intr-o solutie grafica sa se zgarceasca la factura de energie electrica.

Toate neajunsurile mentionate de publicatii referitor la noile placi video NVIDIA, nu sunt chiar atat de grave precum par. Desigur, asta reiese daca privim numai dintr-un singur unghi. In toamna lui 2009, nimeni nu ar fi avut nimic de comentat daca ar fi fost nevoit sa scoata din buzunar cu 25 sau chiar 30 de procente in plus pentru o solutie grafica ce oferea un spor de performanta de aproximativ 15%, producea mai multa caldura si consuma cu circa 30% mai mult. Fermi nu a fost insa disponibile in toamna lui 2009, asa cum ne asteptam cu totii. Intarziind cu sase luni, NVIDIA i-a determinat pe toti sa se astepte la niste solutii mult mai capabile decat modelele AMD, ducand astfel la o imbunatatire semnificativa a raportului performanta/pret. Din pacate, nici GTX 470 si nici GTX 480 nu au reusit acest lucru. GTX 480 este fara nicio urma de indoiala o solutie Enthusiast datorita costului de achizitie, insa pe acest segment se confrunta cu Radeon HD 5970 – un model dual GPU, considerabil mai scump, dar si considerabil mai rapid. Cum entuziastii acorda putina importanta pretului, tind sa cred ca GTX 480 nu poate avea prea mult succes, chiar daca are de partea sa avantajul utilizarii unui singur nucleu grafic. Pe de alta parte GTX 470 are un potential remarcabil. Din pacate, pretul de achizitie este cel care afecteaza negativ succesul de care s-ar putea bucura acest model. Daca placa ar costa cat un Radeon HD 5850, atunci ea ar fi ridicata probabil in slavi de toti pasionatii de jocuri si ar deveni modelul cu cel mai bun raport performanta/pret de pe piata. Pana atunci, aceasta caracteristica ramane in ograda AMD, cu al sau Radeon HD 5850.

NVIDIA incearca sa recupereze dezavantajul creat de intarzierea neasteptat de mare prin tehnologii precum PhysX, Cuda, Tessellation sau Ray tracing. Desigur, unele dintre ele ofera rezultate remarcabile, demonstratiile de Ray tracing fiind cel putin impresionante. Cu toate acestea, pasionatii de jocuri – carora li se adreseaza de fapt niste produse precum Fermi – au nevoie de cu totul altceva: performanta bruta in aplicatii practice, nu framerate-uri bune in niste demonstratii tehnologice.

Desi am fost acuzat ca am ceva personal impotriva NVIDIA, in realitate eu speram sa ma insel si Fermi sa se dovedeasca un real succes, capabil sa imbunatateasca raportul performanta/pret al placilor video. De altfel, orice lansare noua ar trebui sa aiba si acest rol ca efect secundar. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Micile neajunsuri, cum le spune NVIDIA, legate de consum, temperaturi si performante in jocurile actuale, au fost scoase in evidenta si facute sa para lucruri grave de intarzierea de sase luni, precum si de preturile de achizitie destul de mari. Daca producatorul ar fi putut oferi GTX 470 la acelasi pret la care este comercializat HD 5850 si GTX 480 la pret de HD 5870, atunci Fermi s-ar fi dovedit un succes izbitor. Pana cand NVIDIA isi va permite sa ofere placile la aceste preturi, va mai trece insa o perioada de timp si exista sanse ca pana atunci AMD sa introduca noi modele pe piata.

Privind prin prisma lucrurilor prezentate mai sus, tind sa nu imi schimb parerea despre NVIDIA Fermi. Desi privit individual, produsul este unul excelent, la preturile actuale si incadrat intr-o piata unde exista deja de ceva timp Radeon HD 5850, HD 5870 si HD 5970, Fermi este un chipset care ma indoiesc ca va putea aduce prea mult succes producatorului. Chipset-ul nu este neaparat unul prost, asa cum s-a tot spus, ci este unul scump si lansat cam tarziu.

Niciun comentariu:

Alte postari